Президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена обявява въвеждане на извънредно положение на територията на страната след серията терористични нападения, съобщава "Ройтерс".

Режимът влиза в сила от вторник, 23 април. Отбелязва се, че съответните разпоредби относно предотвратяването на терористични актове и извънредното положение ще бъдат оповестени до полунощ. Очаква се също президентът да поиска чуждестранна помощ при разследването на нападенията.

Междувременно, според "Дейли Мирър", позовавайки се на пресслужбата на президента, Съветът за национална сигурност на страната разширява правомощията на силите за сигурност, за да се гарантира обществената сигурност.

Шри Ланка обвини местна джихадистка организация за терора

Шри Ланка обвини местна джихадистка организация за терора

Правителството на страната обвинява джихадистката организация National Thowheed Jamath

По-рано, "Ададерана", цитирана от ТАСС съобщава, че въоръжените сили на Шри Ланка изпращат около хиляда войници в Коломбо, за осигуряване на закона и реда, във връзка с бомбените атентати.

Правителството на страната отваря в централата на местната полиция и сградата на Министерството на отбраната центрове за бързо реагиране и обучение за специални операции. Страната обяви продължаване на комендантския час от 20:00 часа на 22 април до 4:00 часа на 23 април.

Седем атентатора самоубийци участват в атаките срещу църквите и луксозните хотели в Шри Ланка, които убиха 290 души и раниха над 500 души, заяви вчера следовател, а говорител на правителството заяви, че е замесена международна мрежа.

Шри Ланка идентифицира един от терористите-самоубийци

Шри Ланка идентифицира един от терористите-самоубийци

Хиляди туристи напускат страната, основните забележителности са затворени

Говорителят на кабинета, Раджита Сенарат заяви, че е участвала международна мрежа. "Ние не вярваме, че тези атаки са извършени от група хора, които са били ограничени в тази страна. Има международна мрежа, без която тези атаки не биха могли да успеят."

Шри Ланка, с будистко мнозинство воюва десетилетия с тамилските сепаратисти от етническите малцинства, но насилието до голяма степен приключи след победата на правителството в гражданската война преди 10 години. Населението на Шри Ланка от 22 милиона души включва християнски, мюсюлмански и индуски малцинства.

Полицията съобщи, че са арестувани 24 души, по данни на местните власти, арестуваните принадлежат към местното мюсюлманско общество. Тяхната самоличност към момента не се разкрива.

САЩ призовават да се пътува с повишено внимание в Шри Ланка, тъй като има опасност да се подготвят нови атентати.

Вече 290 са жертвите на атентатите в Шри Ланка

Вече 290 са жертвите на атентатите в Шри Ланка

Осем българи се обърнали към посолството ни в Делхи