Стотици гръцки пожарникари продължават да се борят с огромен пожар в понеделник, който уби най-малко 20 души през последните 10 дни, предава "Ройтерс".

Пожарът, започнал близо до град Александруполис, бушува неконтролирано в североизточната гръцка област Еврос, подсилен от бурен вятър и високи температури. Всички жертви до тук с с изключение на една са нелегални мигранти, укриващи се в гората.

Подкрепената от Европейския съюз служба Коперник съобщи, че пожарът в Еврос е изгорил повече от 77 000 хектара земя.

"Опитахме се да напоим малко земята с маркучи, за защита, но водата се изпаряваше за нула време", казва 40-годишният пчелар Михалис Цолакис, който загуби 350 кошера в село Кирки, област Еврос. "Просто не беше възможно да спася нищо."

Маринакис каза, че министърът на климатичната криза и гражданската защита на страната и други висши правителствени министри са посетили района, за да оценят щетите.

Очаква се законодателите да обсъдят въздействието на опустошителните пожари и готовността на държавата в парламента в четвъртък.

Противопожарни сили от Кипър, Германия, Швеция, България и Словакия подпомагат усилията на Гърция да потуши пожарите през последните седмици.

Междувременно горският пожар в покрайнините на Атина, започнал миналия вторник, затихва, съобщиха от пожарната.

Гръцките власти изпращат подкрепления за борба с пожарите на север

Гръцките власти изпращат подкрепления за борба с пожарите на север

Огромният горски пожар гори вече 10-ти ден без признаци на отслабване