Повече от 4 млрд. души може да имат наднормено тегло до 2050 г., като 1,5 милиарда от тях затлъстели, ако настоящата световна диетична тенденция към преработени храни продължи. Това прогнозира първо по рода си проучване, цитирано от "Франс прес".

Предупреждавайки за здравна и екологична криза с "умопомрачителен мащаб", експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата заявиха, че търсенето на храна в световен мащаб ще скочи с 50% до средата на века, възпрепятствайки способността на Земята да поддържа природата.

Производството на храни вече всмуква три четвърти от прясната вода в света и една трета от земята - и представлява до една трета от емисиите на парникови газове.

Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите са използвали модел с отворен код, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, увеличаващи се телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличаване на загубите на храна.

Те са установили, че "да караме, както си знаем" - продължение на настоящите тенденции - вероятно ще доведе до повече от 4 млрд. души, или 45 процента от световното население, с наднормено тегло до 2050 година.

Моделът прогнозира, че 16 процента ще бъдат със затлъстяване, сравнено с 9 процента в момента сред 29 процента от населението с наднормено тегло.

"Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означава, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол", подчертава Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в Nature Scientific Reports.

"Независимо дали парникови газове, азотно замърсяване или обезлесяване: ние разширяваме границите на нашата планета - и ги надхвърляме", допълва експертът.

Въпреки че тенденциите варират в различните региони, авторите казват, че глобалните хранителни навици се отдалечават от диетите на растителна и нишестена основа към "по-богати диети с високо съдържание на захар, мазнини и храни от животински произход, включващи силно преработени хранителни продукти".

В същото време проучването е установило, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби - храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или прекомерна покупка - около 500 млн. души все още ще бъдат недохранени до средата на века.

"Има достатъчно храна по света - проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат приходи, за да я купят", изтъква съавторът Праджал Прадхан, като допълва: "А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна." 

Междуправителственият панел на ООН за климатичните промени предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнени компромиси между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване не бъдат спрени.