При двете поредици от експлозии на боеприпаси във военна част край руския град Ачинск са пострадали 30 души, един е загинал, съобщи агенция "Новости".

Междувременно международната разследваща група AuroraIntel публикува спътникови снимки на разрушенията в оръжейните складове, където избухнаха взривовете.

Припомняме, експлозиите започнаха на 5 август. Тогава, според официални данни, са пострадали 14 души, един загина.

Десетки ранени при нова експлозия във военен завод в Красноярск

Десетки ранени при нова експлозия във военен завод в Красноярск

Според властите, причината за инцидента е мълния

На следващия ден властите съобщиха, че ситуацията е овладяна, но на 9 август последва нова поредица от взривове. Според руското военно министерство, те са причинени от мълния. Тогава са пострадали още 16 души.

10 от ранените са приети в болница, останалите са получили амбулаторна медицинска помощ.

Днес руските власти съобщиха, че огънят на територията на оръжейния арсенал е потушен.

Международната разследваща група AuroraIntel публикува в Туитър спътникови снимки, направени на 4 август - преди началото на взривовете, и на 10 август - когато вече се виждат щетите. На кадрите са заснети мащабни разрушения.

Войсковата част, на чиято територия се намира арсеналът, се намира в Краснодарския край, в Ачинския район. Според неофициална информация, при започването на експлозиите там е имало около 40 хиляди боеприпаса, съобщава изданието "Сибир. Реалности" .

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев заяви във Фейсбук, че в складовете в Ачинск се съхраняват ядрени бомби за артилерийски установки 152 и 202 мм.

Заради опасната ситуация над 16 хиляди души от Ачинския район бяха евакуирани.

На 9 август, при втората поредица от взривове, отново беше предприета евакуация. В селцето Каменка, което се намира на 5 километра от складовете, са разрушение няколко къщи, на някои от сградите има избити врати и прозорци.

Беше отклонено движението на влаковете.