Свързаните с тютюнопушенето заболявания ще са отговорни за 200 млн. живота в Китай този век и десетки милиони ще бъдат тласнати към бедност. Това се посочва в изследване, цитирано от Агенция "Франс прес".

Китай е най-големият консуматор и производител на тютюн и индустрията снабдява правителството с колосални суми.

През 2015 г. са регистрирани 1,1 трилиона юана (160 млрд. долара) в печалбите, увеличавайки се с 20% на годишна база.

В доклад на Световната здравна организация и Програмата на ООН за развитие се посочва, че азиатският гигант ще се сблъска с жертви на икономиката, ако спешно не намали пушещото население.

В доклада, озаглавен "Сметката, която Китай не може да си позволи", е изчислено, че общият икономически разход от употребата на тютюн в страната през 2014 г. е бил 350 млрд. юана, десетократно увеличен от 2000 година.

"Ако нищо не се направи за ограничаване на нивото на смъртност и въвеждането на повече прогресивни политици, последствията могат да бъдат унищожителни не само за здравето на хората в цялата страна, но също за икономиката на Китай като цяло", заяви представителят на СЗО за Китай в свое изявление.

Изчисленията включват и двете - преки разходи за заплахата от свързаните с тютюна заболявания и непреките разходи като загубата на продуктивност.

"Бързото нарастване на разходите, свързани с употребата на тютюн в Китай, е неустойчиво", допълни представителят на СЗО.

Изчислено е, че 28% от всички възрастни и 50% от мъжете в Китай пушат редовно.

Мигриращите от селата към градовете мигранти е по-вероятно да бъдат пушачи, се посочва още в доклада. Допълва, че се те са изправени на риск от обедняване, когато свързаните с пушенето медицински разходи станат твърде големи - реалност, която е в противоречие с целта на правителството да изкорени бедността в национален мащаб до 2020 година.

Организациите препоръчват политика без тютюнев дим в цялата страна, близко до законите в Пекин и Шанхай, където пушенето е забранено на повечето обществени места.

В доклада също се призовава за повишаване на данъците за тютюн, за да стане тютюнопушенето по-малко достъпно. Докато цените на тютюна се увеличиха след данъчното облагане на доходи през 2015 г., средната цена на пакет цигари остава само 10 юана.

50% увеличение на цената на цигарите на дребно може да предотврати 20 млн. случая на преждевременна смърт над 50 години, се посочва още в доклада.