Близо 300-те гости и персонал на хотел в Хонгконг, които бяха държани под принудителна карантина като част от превенцията на новия вирус, са освободени,съобщи БиБиСи.

Припомняме, те бяха държани в хотел „Метропол", защото при един от отседналите там, беше регистриран вирусът на „свинския грип". Мярката на властите бе посрещната от острата реакция, както от експертите, така и от гостите на хотела. Те уточниха че туристът, при който е бил регистриран вирусът, вече е напълно оздравял и не представлява опасност.

Всички гости са били подложени на медицински преглед, преди да бъдат освободени. При нито един от тях не е регистриран вируса на А/H1N1.

При напускането на хотела, гостите излязоха с възторжени възгласи.

По-рано официалните власти в Хонгконг  се извиниха за причиненото неудобство на отседналите в „Метропол", но подчертаха, че мярката е била в обществен интерес. Сигурен съм,  че всеки в Хонгконг чувства, че преминахме успешно първия тест и вече можем да дишаме по-леко, коментира здравният министър.

Междувременно Мексико съобщи, че броят на загиналите от  грипа е 45. Регистрираните заболели са 1 319. Като цяло обаче властите в страната твърдят, че разпространението на болестта се овладява с бързи темпове.