Руският президент Владимир Путин изрази тревога от нарастващата смъртност от новия коронавирус (COVID-19) в страната, но увери, че заразата била под контрол, информира "Франс прес".

В последно време Русия регистрира рязко нарастване на новозаразените, но се въздържа от налагането на строги мерки като някои европейски страни.

Здравните власти до момента са регистрирали общо близо 2 млн. заразени от началото на епидемията в Русия, като страната се нарежда на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Нов черен рекорд в Русия за починали от COVID-19 за 24 часа

Нов черен рекорд в Русия за починали от COVID-19 за 24 часа

Общо 34 387 души са починали от началото на епидемията в Русия

"Броят на новозаразените нараства... а най-тревожното - смъртността се увеличава", отбеляза Путин по време на заседание на правителството, излъчено по държавната телевизия.

Здравните власти също така съобщиха за нов рекорд от 456 починали от COVID-19 за 24 часа.

Починалите общо 34 387 души от COVID-19 в Русия са значително по-малко в сравнение с други силно засегнати страни, което поражда опасения, че властите омаловажават тежестта на кризата.

Данните, публикувани от руската статистическа служба по-рано този месец, показват над 117 000 починали повече на годишна база между март и септември, което предполага, че смъртността от вируса може да е много по-висока.

Москва, епицентърът на заразата в Русия, е по-добре подготвена за втората вълна от слабо финансираните региони.

Путин призна, че няколко региона изпитват недостиг на лекарства и са налице дълги периоди на изчакване за линейки, но увери, че властите се справяли със ситуацията.

Той настоя, че регионалните ръководители не трябва да омаловажават ситуацията, отбелязвайки, че "е напълно неприемливо да се правим, че всичко е наред".

"Минахме през това през пролетта. Знаем какво и как трябва да се направи", каза Путин и добави, че ваксините били "на път".

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Предварителните резултати са едва вторите

През август Русия регистрира първата в света ваксина срещу коронавирус "Спутник V", кръстена на спътника от съветската епоха, но преди да започне мащабни клинични изпитвания.

Впоследствие разработчиците обявиха, че междинните резултати от тестовете показвали, че ваксината имала 92% ефективност, малко по-ниска от международните конкуренти.

Миналия месец Путин обяви, че Русия е регистрирала втора ваксина срещу коронавирус - EpiVacCorona.