Необходими са извънредни мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус (COVID-19). Това обяви Владимир Путин по време на заседание онлайн на държавните глави на страните от Евразийския икономически съюз, съобщават руските медии.

Той отбеляза, че в някои страни "действително се предприемат извънредни мерки", но болестта може да бъде преодоляна само чрез обединяване на усилията на международната общност.

Путин притеснен: Положението с коронавируса в Русия се влошава

Путин притеснен: Положението с коронавируса в Русия се влошава

Русия можела да използва ресурсите на военното министерство за справяне с кризата

"Пандемията от коронавирус наистина има отрицателно въздействие върху всички аспекти на живота и практически в целия свят: икономиката, социалната сфера. Мобилността на населението намаля, търговията със стоки и услуги е трудна, глобалните финансови и стокови пазари са нестабилни", коментира руският държавен глава

Според Путин руските власти отделят до 1,2% от брутния вътрешен продукт, за да сведат до минимум отрицателните ефекти на коронавируса, като той не изключи, че ако е необходимо, страните от Евразийския икономически съюз можели да привлекат ресурси от Евразийския фонд за стабилизация и развитие и от Евразийската банка за развитие.

Над 21 000 заразени и 170 починали от новия коронавирус в Русия

Над 21 000 заразени и 170 починали от новия коронавирус в Русия

За последните 24 часа са починали още 22 души

В съвместното изявление на лидерите на страните членки на Евразийския икономически съюз, прието в края на срещата, се посочва, че ограниченията, наложени по целия свят, трябва да бъдат премахнати след края на пандемията от COVID-19.

В Русия регистрираните заразени с новия коронавирус към момента са 21 102 души, като от тях 1 694 са се възстановили, а 170 души са починали от болестта. Извършени са повече от 1,4 млн. теста за наличие на коронавирус.