До 12 нарасна броят на жертвите след земетресението в Тайван, съобщава "Ройтерс".

Спасителите са изправени пред заплахата от нови свлачища при издирването на 18 души, които все още са в неизвестност. Част от блокираните хора бяха изведени на безопасно място.

Спасителните екипи откриха още две тела, след като земетресението с магнитуд 7,2 удари слабонаселения, предимно селски окръг Хуалиен в източната част на страната.

Около 50 вторични труса разтърсиха района през нощта, като някои от тях бяха усетени чак до Тайпе. Спасителите съобщиха, че около 400 души, блокирани в луксозен хотел в националния парк "Тароко", са в безопасност, а хеликоптери транспортират ранените и доставят провизии.

Тайван се ядоса на Китай, че приема съболезнования за земетресението на острова

Тайван се ядоса на Китай, че приема съболезнования за земетресението на острова

Тайпе нарече реакцията на Пекин "безсрамна"

"Дъждът увеличава рисковете от падане на скали и свлачища, които в момента са най-големите предизвикателства", обясни Су Ю-минг, ръководител на спасителен екип.

"Тези фактори са непредвидими, което означава, че не можем да установим броя на дните, необходими за операциите по търсене и спасяване", поясни той.

Пожарната служба на Тайван съобщи, че две тела са открити в планините. Броят на изчезналите е 18 души, като трима от тях са чужденци с австралийско и канадско гражданство.

Тайван се намира на границата между две тектонични плочи и е податлив на земетресения. Над 100 души загинаха при земетресение през 2016 г. на юг, а трус с магнитуд 7,3 уби повече от 2000 души през 1999 г.

6 миньори са спасени с хеликоптер след земетресението в Тайван

6 миньори са спасени с хеликоптер след земетресението в Тайван

Броят на ранените е 1058, 646 все още са блокирани