Повече от 200 млн. заразени с COVID-19 вече са регистрирани по целия свят от появата на новия коронавирус в Китай през декември 2019 г. според данни от официални източници, събрани от "Франс прес".

Официално са регистрирани най-малко 200 065 905 заразени, но се смята, че действителният брой е много по-висок, тъй като голям брой от по-малко тежките или безсимптомни случаи остават нерегистрирани, въпреки засиленото тестване в много страни.

В момента броят на заразените рязко нараства, движено предимно от разпространението на силно заразния вариант "Делта", но броят на починалите се увеличава с по-бавни темпове, показват данните.

Нов рекорд и вече над 4 млн. заразени с COVID-19 в Иран

Нов рекорд и вече над 4 млн. заразени с COVID-19 в Иран

Ислямската република е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток

Среднодневният брой на новозаразените в световен мащаб през последните седем дни е над 600 000 души, което е увеличение от 68 процента спрямо средния дневен брой в средата на юни.

В същото време средният брой починали в рамките на 24 часа е 9 350 души, което е увеличение с 20% в сравнение с началото на юли.

Разликата между броя на заразените и починалите е най-забележима в страните, които понастоящем са най-силно засегнати от пандемията.

В САЩ например броят на новозаразените е нараснал с повече от 820% и сега е средно 94 000 заразени дневно в сравнение с 11 000 в края на юни. Но нарастването на дневния брой починали в САЩ е много по-бавно, като се е покачило със 105% до 430 починали за същия период.

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

За месец и нещо в Русия са починали около 30 000 души

Във Великобритания, където през последните няколко седмици всеки ден се регистрират 47 000 новозаразени - 30-кратно увеличение в сравнение с май - броят на починалите се е увеличил повече от десет пъти от шест на над 80.

Въпреки това, това е далеч под рекордните нива, наблюдавани през януари, когато дневният брой на смъртните случаи във Великобритания достигна 1 250 души.

За разлика от това, средният дневен брой заразени в тежко засегнатата Индонезия е спаднал с 19% през последната седмица до 35 000 заразени, но дневният брой починали се е увеличил с осем процента до 1 700 починали. Настоящата вълна в Индонезия е най-тежката от избухването на пандемията и страната в момента регистрира най-много починали в света в рамките на денонощие.

Разликата отразява неравенството в достъпа до ваксини - 58 процента от американците и 69 процента от британците са получили поне една доза, но само 18 процента от индонезийците.

Половината от населението на ЕС е напълно ваксинирано срещу COVID-19

Половината от населението на ЕС е напълно ваксинирано срещу COVID-19

България, разбира се, е най-слабо ваксинирана

Американските здравни власти изчисляват, че хората, които са ваксинирани, има 25 пъти по-малка вероятност да бъдат хоспитализирани или да умрат от COVID-19 от тези, които не са.

Новият коронавирус е убил повече от 4,25 млн. души по света от началото на пандемията, но Световната здравна организация изчислява, че общият брой на  починалите може да е два до три пъти по-висок от официалните данни заради прекомерната смъртност, която е пряко и косвено свързана с COVID-19.