Индия е регистрирала рекордния ръст от 1 553 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) в рамките на едно денонощие, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 17 615 души, съобщава "Асошиейтед прес".

За последните 24 часа са починали още 36 души, като с това общият брой на жертвите на коронавируса в страната вече е 559 души.

Индия удължава блокадата след хиляди нови случаи от COVID-19

Индия удължава блокадата след хиляди нови случаи от COVID-19

Въпреки разрушителния ефект върху икономиката

Епидемиолози прогнозират, че пикът на заразата може да бъде достигнат не по-рано от юни. Въпреки това правителството реши да разхлаби някои от ограничителните мерки, които до момента бяха сред най-строгите в света.

От днес се разрешава да бъдат отворени някои предприятия и да се извършват селскостопански работи, където работодателите могат да спазват изискванията за социално дистанциране и хигиенните норми. Миграционни работници ще могат да пътуват до работните си места, но само в рамките на дадения щат. 

На фона на тези облекчения в страната се предприемат мерки за рязко увеличение на тестването за вируса и подготовка на болниците да могат поемат повече заболели.

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Непосилна задача в бедните гета на страна с 1,3 млрд. население

В Мумбай, града с най-много бордеи в Азия, градските власти смятат да раздават лекарството против малария хидроксихлорокин на хиляди живеещи в бордеите в продължение на 14 дни, за да се установи дали медикаментът ще помогне да се забави разпространението на вируса в място, където е невъзможно да се изпълнят нормите за социално дистанциране.