Украйна регистрира рекорден ръст на новозаразените с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, като властите предупредиха, че ограничителните мерки може да се наложи да бъдат въведени отново, ако хората продължат да пренебрегват ограниченията, съобщава "Франс прес".

Здравните власти в страната са регистрирали 1 109 новозаразени през последните 24 часа, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е повече от 41 000 души.

В Украйна от началото на епидемията са починали общо 1 086 души, като през последното денонощие жертвите са 19 души.  

Украйна обмисля повторни ограничения след над 900 нови заразени за ден

Украйна обмисля повторни ограничения след над 900 нови заразени за ден

Армения и Азербайджан също отчитат увеличение след облекчаване на мерките

"Хората престанаха да се съобразяват с ограниченията", написа премиерът Денис Шмигал в канала си в Telegram, като допълни: "Ако искаме да запазим икономиката, а не да поставяме под карантина страната, единственият начин е заедно да спазваме ограниченията."

Украинските власти многократно се оплакваха, че хората пренебрегват социалното дистанциране и други правила за безопасност, след като миналия месец бяха разхлабени ограниченията, наложени заради епидемията.

"Влязохме в сериозна вълна", подчерта Шмигал и добави, че броят на пациентите с коронавирус, които се нуждаят да бъдат хоспитализирани, също е нараснал.

Украинските власти заявиха миналата седмица, че обмислят да възстановят ограниченията в няколко района, най-силно засегнати от вируса.

Коронавирусът отново настъпва в Европа, алармира СЗО

Коронавирусът отново настъпва в Европа, алармира СЗО

20 000 нови случая и над 700 починали на ден

Вчера Световната здравна организация (СЗО) обяви, че в Европа се наблюдава скок на заразените, откакто страните започнаха да разхлабват ограниченията.

СЗО уточни, че миналата седмица повече от две дузини страни в Европа са наблюдавали възраждане на коронавируса за първи път от месеци.

Украйна разхлаби ограничителните си мерки в края на май и началото на юни с възобновяването на обществения транспорт и повторното отваряне на паркове, кафенета на открито и салони за красота. Международните полети бяха възобновени миналата седмица.