Украйна обмисля възстановяването на коронавирусни ограничения в няколко региона, тъй като инфекциите се увеличиха след премахването на блокадите, съобщава АФП.

Министърът на здравеопазването Максим Степанов коментира, че "в определени региони трябва да се налагат строги ограничения", след като страната отслаби мерките.

Степанов не уточни кои ограничения трябва да бъдат въведени отново или къде.

Той добави, че броят на болните от коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани, също нараства в цялата страна.

В петък Украйна регистрира най-голямото увеличение на коронавирусните инфекции, като новите случаи нарастват с 921 за един ден, а общият брой на случаите вече достига 35 000.

Украинските власти заявиха, че броят на случаите е нараснал в 15 от 24 региона. Западните райони на Лвов и Ровно и столицата Киев са най-силно засегнати.

Длъжностни лица многократно посочват, че много хора пренебрегват правилата за безопасност, след като миналия месец бяха облекчени ограниченията за блокиране с повторното отваряне на паркове, кафенета на открито и салони за красота.

Но някои критици твърдят, че проблемът с инфекциите е свързан с неспособността на властите да идентифицират нови случаи и да предотвратяват разпространението.

Мерките за блокиране са облекчени в края на май и началото на юни с възобновяване на обществения транспорт, включително метростанции и междуселищни и местни влакови услуги.

В началото на юни Украйна рестартира вътрешните полети и международните полети тази седмица.

Армения и Азербайджан също отбелязват скок в случаите с коронавирус след облекчаване на мерките за блокиране.

От неделя Азербайджан възстановява строгото блокиране, за да ограничи разпространението на болестта, заявиха официалните власти.

Коронавирус: Съпругата на Зеленски приета в болница с двустранна пневмония

Коронавирус: Съпругата на Зеленски приета в болница с двустранна пневмония

Пояснява се, че е в стабилно състояние