Южна Африка отчете рекорден ръст на новозаразените с новия коронавирус (COVID-19) - почти 80% повече от предишния рекорд, след като страната постепенно разхлабва ограничителните мерки, съобщава "Гардиън".

Южна Африка e регистрирала 3 267 новозаразени през изминалото денонощие, което е най-големият ръст за 24 часа от началото на епидемията в страната. Страната е най-тежко засегната в Африка южно от Сахара и има почти една четвърт от всички заразени на континента с общо 40 792 случая. Със 848 починали Южна Африка е на второ място след Египет по брой на жертвите, където са починали 1 126 души.

Африка има 90 млн. теста за 6 месеца

Африка има 90 млн. теста за 6 месеца

Африка регистрира 161 793 потвърдени случая и 4 592 починали

Близо две трети от заразените в страната са в провинция Западен Кейп, където Кейптаун е най-големият град, а системата на здравните услуги е под натиск. Районът също така е основна туристическа дестинация, а местните власти въведоха един от най-строгите режими за тестване в страната.

Строгата блокада в Южна Африка започна на 27 март, като рязко беше ограничена свободата на движение, но това засегна тежко икономиката, която вече е в рецесия. Ограничителните мерки бяха разхлабени до трето ниво в понеделник, което отвори големи части от икономиката и премахна полицейските часове. Продажбата на алкохол беше възстановена при строги правила, но продажбата на цигари остава забранена.

Над 111 000 са вече заразените с коронавирус в Африка

Над 111 000 са вече заразените с коронавирус в Африка

Жертвите са над 3 300

В удар по пътната карта на правителството за излизане от блокадата, южноафриканският съд постанови тази седмица, че регулациите са "неконституционни и невалидни", а на правителството бяха дадени две седмици, за да ги преразгледа. Местните медии съобщават, че правителството ще обжалва решението на съда.

Трите най-големи икономики в Африка - Нигерия, Египет и Южна Африка - имат сходно удвояване на заразените в някои дни.

3,4% смъртност от коронавирус в Африка

3,4% смъртност от коронавирус в Африка

Досега вирусът се е разпространил в 54 африкански страни