Повече от 1 милион души в Африка са засегнати от наводнения след рекордни валежи. Части от региона се подготвят за тропическа буря, която може да влоши и без това тежката хуманитарна ситуация, съобщава АП.

Дъждовете в части на Сомалия, Южен Судан и Кения се очакват още четири до шест седмици. "Тук отчаяно се нуждаем от помощ от всеки, който може да ни помогне. Нещата са лоши и трябва да се помогне бързо, преди да е станало късно", коментира Мохамед Хасан, един от хилядите разселени в Сомалия.

Наводнението в Сомалия, което причини няколко смъртни случая е изселило над 180 000 души и е унищожило посевите. Според изчисленията тропическата буря ще докара още метър вода в части от региона.

"За много хора това е най-лошото наводнение в живота", обяснява Хаджир Маалим и допълва, че храната вече не достига до много хора, потопени са пътища и мостове.

В Кения говорителят на правителството Сайръс Огуна заяви, че 38 души са загинали в резултат на около месец наводнение. Проливният дъжд не е рядкост за това време на годината, но според експерти променящите се метеорологични модели имат огромно влияние, тъй като близо 100% от селското стопанство на страната се подхранва от дъжд.

В Южен Судан, президентът Салва Киир обяви извънредно положение в 27 окръга заради наводнението. ООН заяви, че цели общности в някои области са потопени, разпространяват се болести и достъпът до здравни услуги е ограничен.

Хората в много от районите вече са изправени пред остро недохранване, тъй като Южен Судан излиза от петгодишна гражданска война. "Изключително съм загрижен за хуманитарните последици от наводненията", коментира Ален Нудеуу, хуманитарен координатор на ООН в страната.

Експерти определят наводненията като тревожен знак за това как изменението на климата засяга вече уязвимите общности. "Наводненията се влошават и се случват по-често", обяснява Нхиал Тийтмамер, директор на програмата за опазване на околната среда и природните ресурси в Института "Суд", изследователски център на Южен Судан.

Наводненията там са най-тежки за 6 години по отношение на дълбочината и степента на засегнатата зона, допълва той.

Циклонът "Идай" превръща земята във вътрешно море, видимо от космоса

Циклонът "Идай" превръща земята във вътрешно море, видимо от космоса

Не може да се определи колко хора са загинали, засегнати райони остават недостъпни

Mетеорологичните експерти на БиБиСи обясняват, че е трудно да се дадат точни цифри за целия континент. Метеорологичните данни от африканските страни често не са толкова лесно достъпни, колкото за други глобални региони. Няма надеждни данни за валежи например от Сомалия, където са отчетени някои от най-лошите въздействия от наводнението.

Но има данни за Кения, които показват, че има много високи нива на валежи. На 16 октомври пристанищният град Момбаса отчете 100 мм - това е около месечната средна стойност само за един ден.

Октомври е втория сезон с дъждове за голяма част от централна Африка - в много от източноафриканските страни този сезон обикновено продължава до декември. Няколко различни климатични модели в района оказват голямо влияние върху сезонните валежи в региона.

Един от тези, които могат да причинят по-силни дъждове, е метеорологичен феномен, известен като положителен дипол на Индийския океан, който възниква, когато западната част на Индийския океан стане значително по-топла от източната.

Дали това се отразява пряко на наводненията, не е сигурно, но увеличава риска от повече валежи. Има и други климатични модели, включително Ел Ниньо, които също могат да се отразят.

Винаги е трудно да приписваме специфични, локализирани валежи на изменението на климата, но можем да говорим за тенденции.

В по-топъл свят, можем да очакваме повече влага в атмосферата и следователно можем да очакваме валежите да са по-екстремни.

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

ООН го определя за едно от най-тежките бедствия, свързани с времето, отчетено някога в южното полукълбо