Роднини на хора, изчезнали от полет MH370 на малайзийската авиокомпания Malaysia Airlines през 2014 г., са намерили, както смятат, нови парчета отломки от самолета и ще ги предоставят на правителството на Малайзия тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Полет MH370 летеше от Куала Лумпур за Пекин на 8 март 2014 г. с 239 души на борда, когато изчезна и се превърна в една от най-големите авиационни загадки в света.

Прекратявaт издирването на MH370

Прекратявaт издирването на MH370

Seabed Constructor покри 86 000 квадратни километра

Малайзийски и международни разследващи смятат, че самолетът се е отклонил на хиляди километри от маршрута си, преди в края на краищата да падне в Индийския океан.

Но и досега никой не знае защо.

Общо 27 броя парчета отломки от самолета са събрани от различни места по света, но само три фрагмента от крила, които бяха изхвърлени на брега на Индийския океан, бяха потвърдени, че са от MH370.

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Изчезването на самолета през 2014 г. е една от най-големите мистерии в авиацията

Роднините посочиха в кратко изявление, че ще се срещнат с министъра на транспорта на Малайзия в петък, за да "предадат новооткритите отломки".

Калвин Шим, чиято съпруга е била част екипажа на самолета, е заявил пред "Ройтерс", че групата роднини планира да предаде пет парчета отломки, открити край Мадагаскар, където преди бяха открити няколко отломки.

Последното откриване на отломки беше през август, уточни Шим.

През май Малайзия прекрати 3-месечното издирване на американската компания Ocean Infinity, което обхвана площ от 112 000 кв. км в южната част на Индийския океан и приключи без сериозни открития.

Това беше второто голямо издирване, след като Австралия, Китай и Малайзия прекратиха безплодно издирване на стойност 144 800 000 долара в района, разпростряло се на територия от 120 000 кв. км.

Премиерът на Малайзия Махатир Мохамед заяви през май, че страната би обмислила възобновяването на издирването, само ако се появят нови улики.