Висш руски дипломат каза, че Москва и Вашингтон все още са ангажирани в чувствителни преговори за размяна на затворници, но обвини американската страна в изтичане на подробности в медиите, предава "Ройтерс".

Съединените щати заявиха на 5 декември, че Русия е отхвърлила "ново и значимо" предложение за освобождаването на Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда в Русия за шпионаж, и американския репортер Евън Гершкович, очакващ съдебен процес през Москва по обвинения в шпионаж. И двамата мъже отричат ​​да са шпиони и САЩ ги определиха като "неправомерно задържани" от Русия.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза пред агенция Интерфакс в интервю, публикувано в петък: "Въпросът за обмена на граждани, намиращи се в затвори в Русия и Съединените щати, е изключително деликатен. Решенията в тази област често са възпрепятствани от активното обсъждане в обществото ."

Той каза, че контакти за възможен обмен са провеждани от разузнавателните служби на двете страни.

"Интересно е, че участниците в тези контакти от американска страна настояват за тяхната пълна конфиденциалност. Ние също се придържаме към тази линия, но тогава се получават известни обрати, когато Белият дом редовно организира "изтичане на информация" и започва да обсъжда чувствителни въпроси в обществото пространство."

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва се надява да постигне споразумение, но че Вашингтон трябва да се вслуша в условията на Русия, които той не уточни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в сряда, че Вашингтон много активно се стреми към освобождаването на Уилън и Гершкович и "няма да остави камък необърнат", за да намери начин да ги върне у дома.

Двете страни са се споразумели за размяна на затворници на високо ниво в миналото - последно през декември 2022 г., когато Москва размени Бритни Гринър, американска баскетболна звезда, осъдена за престъпление с наркотици в Русия - за руския трафикант на оръжие Виктор Бут.

Wall Street Journal категорично отрече репортерът му Гершкович да е шпионин. Той беше задържан през март и обвинен в опит за получаване на военни тайни.

Уилън, арестуван през 2018 г., беше цитиран от "Би Би Си" тази седмица, като каза, че се чувства "изоставен" от САЩ и животът му "изтича" зад руски решетки.

Белият дом заяви в четвъртък, че е "много загрижен" за съобщенията, че Уилън се е чувствал под физическа заплаха в затвора.

Русия пак удължи ареста на американския репортер Еван Гершкович

Русия пак удължи ареста на американския репортер Еван Гершкович

Той ще остане зад решетките до 30 януари 2024 г.