Броят на официално регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) в Русия през изминалото денонощие е 14 231 души, като това е рекорд от началото на епидемията в страната. Това обявиха от руския оперативен щаб за борба със заразата, цитирани от руските медии.

По данни на щаба в относително изражение увеличението на новозаразените през последните 48 часа не надвишава 1,1 процента.

Коронавирус: Русия с рекорден брой заразени и починали за денонощие

Коронавирус: Русия с рекорден брой заразени и починали за денонощие

От кризисния щаб съобщиха за рекордни 244 починали, с които достигнаха 22 966

Общият брой на заразените от началото на епидемията в Русия вече е 1 340 409 души, като страната се нарежда на четвърто място по този показател след САЩ, Индия и Бразилия.

Най-много новозаразени са регистринани в столицата Москва - 4 573 души, следва Московска област с 429 души, 280 души - в Ростовска област, 277 души - в Нижегородска област, 216 души - във Воронежска област и др.

Понастоящем в Руската федерация са болни 277 499 души.

Броят на възстановените руснаци, които са били диагностицирани с коронавирус, се е увеличил със 7 920 за последните 24 часа, което е максимум от 1 август насам.

Коронавирус: Русия с нов рекорд на заразените за 24 часа

Коронавирус: Русия с нов рекорд на заразените за 24 часа

13 634 заразени за денонощие

Общо 1 039 705 пациенти вече са излекувани. Делът на оздравелите според щаба е намалял до 77,5% от общия брой заразени.

Още 239 души са починали от коронавирус в Русия през изминалото денонощие, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече е 23 205 души.

Това е малко по-малко от максималната стойност, регистрирана вчера, когато щабът отчете 244 починали. Условната смъртност от болестта (окончателната може да се определи едва след края на епидемията) се поддържа на 1,73%.

Междувременно Москва обяви, че ще въведе онлайн обучение за много ученици, започвайки от понеделник в опит да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Мярката ще се прилага за ученици от 6 до 11 клас за период от две седмици, уточни кметът на Москва Сергей Собянин.

Учениците от 1 до 5 клас ще се върнат в училище на този ден след двуседмична ваканция, която им беше дадена, за да им попречи да се заразят с вируса и да го занесат у дома, отбеляза московският градоначалник.

По-големите ученици ще учат онлайн у дома, защото те съставляват две трети от децата, заразени с вируса, допълни Собянин.

"Решенията, които взехме днес, не са лесни, но са просто необходими, като се вземат предвид както епидемиологичната ситуация, така и необходимостта учениците да получат качествено образование", каза той.

В Москва заразените от началото на епидемията са 339 431 души. Градът с близо 13 млн. души население също така отвори две временни болници и нареди на бизнеса поне 30% от персонала да работи дистанционно.