Руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19 е показала, че е по-малко ефективна срещу силно заразния вариант "Делта", предаде руската официозна агенция ТАСС, позовавайки се на разработчиците на ваксината.

Ефективността на "Спутник V" се понижава 2,6 пъти срещу индийския щам на коронавируса, уточни заместник-директорът на центъра "Гамалея" Денис Логунов, като това било незначително понижение.

"Виждаме, че има незначително понижаване на серумната активност по отношение на щама "Делта" - това е приблизително 2,6 пъти за Спутник V", отбеляза той на пресконференция.

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Под съмнение е стерилността, контролът...

Той твърди, че по отношение на чуждестранните ваксини понижението било от 3 до 5 пъти. "Следователно ние сме оптимисти по отношение на ефективността, която получаваме. Има спад, но спадът е незначителен", добави заместник-директорът на "Гамалея".

Според Логунов ефективността на препарата срещу индийския щам била около 90%.

"Разработчиците умишлено не занижават числата, ние разглеждаме тези електронни системи, ЕМИАС и ЕГИСЗ, които интегрално събират информация. Според тази информация дори по отношение на индийския щам ефективността на ваксината "Спутник" продължава да бъде около 90%. Сега оценяваме ефективността по различни параметри, тя остава над 90%", увери той.

Руската ваксина "Спутник V" може никога да не бъде одобрена в ЕС

Руската ваксина "Спутник V" може никога да не бъде одобрена в ЕС

Това обяви италианският премиер Марио Драги

В същото време Логинов смята, че в Русия заради малкия брой ваксинирани хора се създават идеални условия за еволюция на заразата.

"Имаме малка имунна прослойка и огромен процент хора, които не са ваксинирани. Имаме огромна буферна зона за еволюция на вируса, където могат да бъдат избрани варианти, които се разпространяват сред онези малко ваксинирани и създават идеални условия за еволюцията на вируса", отбеляза още той.

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Дозите вероятно ще бъдат дадени на страни от Западните Балкани