Износът на САЩ на хирургически маски, респираторни апарати и други лични предпазни средства за Китай се е увеличил неимоверно през януари и февруари, когато коронавирусът създаде хаос в страната, откъдето тръгна заразата, и след като американските специални служби са предупредили, че скоро коронавирусът ще се разпространи по света, съобщава USA Today.

Германия обвини САЩ в модерно пиратство след завличане на 400 хил. маски

Германия обвини САЩ в модерно пиратство след завличане на 400 хил. маски

Според вестник "Тагесшпигел" берлинската полиция е поръчала маските от американския производител 3М

Американските компании са продали маски на стойност над 17,5 млн. долара, хирургически облекла за повече от 13,6 млн. долара и респираторни апарати за над 27,2 млн. долара в Китай през първите два месеца на годината, като това значително надвишава износа през всеки друг подобен период през последното десетилетие, показват най-новите данни за външната търговия.

Това става ясно в контекста на това, че медицинските специалисти в САЩ, които са на фронта на разразилата се здравна криза в цялата страна, твърдят, че са принудени да използват повторно екипировка или да действат без лични предпазни средства, като хирургически маски и други предпазни средства за лицето заради недостиг.

Загиналите от коронавирус в САЩ вече са над 6000

Загиналите от коронавирус в САЩ вече са над 6000

Заразените са над 245 000

Някои щати също така се опитват да намерят респираторни апарати, с които да се подготвят за вълната от пациенти, които се очаква да се нуждаят от тях.

Комисиите по разузнаването на Белия дом и Конгреса са били информирани за обхвата и заплахата от коронавируса през януари и февруари, но президентът Доналд Тръмп не е спрял износа на важното медицинско оборудване - ход, предприет от най-малко 54 други страни досега.

Данните показват как американските производители са увеличили производството и са разчистили инвентара, за да доставят защитно медицинско оборудване на Китай в продължение на седмици, дори след като заплахата от коронавируса стана ясна.

Тръмп: 100 000 респиратори готови в САЩ

Тръмп: 100 000 респиратори готови в САЩ

Но не е ясно кога ще влязат в експлоатация

Първият регистриран заразен в САЩ е на 20 януари. В рамките на следващите две седмици Световната здравна организация (СЗО) и американското здравно министерство обявиха заболяването за извънредно положение за общественото здраве.

Към момента повече от 245 000 души са заразени, а над 6 000 души са починали в САЩ от новия коронавирус.

"Очевидно е, че в Китай се наблюдаваше увеличение на търсенето и по същество това беше решение на свободния пазар", казва Мишел Конъли, икономист от Университета Дюк, като допълва: "Това, което беше в САЩ, очевидно излезе, и по-специално към Китай."

САЩ са изнесли за Китай хирургически маски на стойност над 1,7 млн долара само през януари, което е над два пъти повече спрямо предходния януари. През февруари доставките са нараснали до стойност от 15,8 млн. долара, показват данните.

Коронавирус: 96% от населението на САЩ принудено да остане по домовете си

Коронавирус: 96% от населението на САЩ принудено да остане по домовете си

Според мерките, които са влезли и ще влязат в сила, 95,9% или най-малко 315 007 834 американци ще трябва да останат по домовете си