САЩ ще предоставят 11 милиона долара на местни и международни организации, работещи в Либия след опустошителните наводнения, които убиха хиляди.

Tова обяви в понеделник президентът Джо Байдън, цитиран от АП. 

"Държавният департамент и USAID ще помогнат за координирането на доставката на помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея, заедно с другите нации и организации с нестопанска цел по целия свят, които предоставят критична подкрепа като вода, храна, подслон и медицинска помощ", каза президентът.

Той подчерта ангажимента на Съединените щати да застанат до либийския народ в това предизвикателно време и да подкрепят "политически път към единно, свободно и честно избрано правителство в Либия, което може ефективно да отговори на нуждите на своя народ".

ООН предупреждава за нови опасности след бедствието в Либия

ООН предупреждава за нови опасности след бедствието в Либия

Рискът от болести и състоянието на други язовири тревожат експертите

Припомняме, че Либия бе засегната от бурята "Даниел", причинила смъртоносни наводнения, отнели живота на близо 20 000 души.

Според Международната организация по миграция почти 39 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради урагана и наводненията в Североизточна Либия.

Либийските власти фактически отцепиха град Дерна, който пострада повече от други населени места от катастрофалното наводнение в Либия, и в него се допускат само спасителни екипи.

Причината за затварянето на Дерна и изтеглянето на хора от града бе именно опасността от епидемия, която може да се разпространи поради телата на мъртви хора и животни, намиращи се все още под развалините.

Организацията на обединените нации предупреди в понеделник, че епидемии могат да доведат до втора опустошителна криза в Либия - само седмица след бедствието.

Местните служители, хуманитарните агенции и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести заради липсата на чиста питейна вода.

Десетки хиляди местни жители се нуждаят от вода, храна и основни консумативи на фона на нарастващ риск от холера, диария, дехидратация и недохранване, предупредиха агенциите на ООН.

Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Експерти предупреждават отдавна, че язовирът на Дерна е застрашен от срив, но властите реагират бавно, въпреки че бурята вече е причинила хаос в Турция, Гърция и България

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси изрази загриженост относно състоянието на още два язовира в Източна Либия. Агенцията счита, че докладите относно стабилността на двата язовира са "противоречиви", съобщава "Дойче веле".

Язовирът Джаза, който се намира между ударения от бурята опустошен град Дерна и близкия Бенгази, и язовирът Катара близо до Бенгази са в добри условия и функционират, съобщиха междувременно властите.

Язовирът Джаза е бил оборудван с помпи за облекчаване на налягането.