Американските разузнавателни служби регистрираха успешен тест на руската система за противоракетна и противосателитна отбрана. Това изявление бе направено в петък от CNBC, позовавайки се на източници.

Според публикацията, последното изстрелване на ракетата е направено от Русия в края на декември миналата година и е завършено успешно. Според телевизионния канал ракетата е пусната от мобилна ракета и е изминала около 3 хиляди километра за 17 минути, като успешно достига предварително определена цел. Конкретното местоположение на теста не е определено.

В доклада на американското разузнаване се казва, че Руската федерация миналата година два пъти успешно е провела тестове на тази нова система за противоракетна отбрана. Общо до момента Руската федерация е провела общо седем такива теста, според американското разузнаване.

Както е посочено в материала, Съединените щати изхождат от факта, че ракетата Nudol е в състояние да деактивира комуникационните и навигационните спътници, разположени в ниска земна орбита.

В четвъртък Пентагонът публикува нова стратегия за по-нататъшното развитие на американската система за противоракетна отбрана. По-специално, тя се фокусира върху перспективите за въвеждане на системи за откриване на ракетни заплахи в космоса, които от гледна точка на Вашингтон ще лишат американските противници от възможността да възпират техните съюзници.
Документът се фокусира и върху плановете за подобряване на сегашните способности на американската система за противоракетна отбрана за ефективна защита срещу потенциални атаки от опоненти, използващи свръхзвукови и крилати ракети.