Саудитска Арабия наложи забрана за посещения в най-свещените места за исляма, което е безпрецедентен ход, предизвикан от страховете във връзка с новия коронавирус, като вече се появяват съмнения дали ще се проведе традиционният хадж, който започва през юли, отбелязва "Франс прес".

Кралството, което всяка година е домакин на милиони поклонници в градовете Мека и Медина, също така отмени визите за туристи от страни, в които има заразени с коронавирус хора, след като опасенията от пандемия се засилват.

За последните дни коронавирус се разпространи в още 15 държави

За последните дни коронавирус се разпространи в още 15 държави

В континентален Китай има 2744 смъртни случая сред 78 497 заболели

Саудитска Арабия, която досега не е съобщавала за заразени хора с вируса, но изрази тревога заради разпространението му в съседни страни, уточни, че отмяната на визите е временно. Страната не е обявила времева рамка за отмяната на забраната за влизане в страната.

"Правителството на кралството реши да предприеме следните предпазни мерки: да прекрати временно влизането в кралството с цел поклонение в Мека и посещение на джамията на пророка", се посочва в изявление на саудитското външно министерство.

"Отмяната на влизането в кралството с туристически визи за онези, които идват от страни, в които разпространението на новия коронавирус (COVID-19) представлява опасност", се допълва в изявлението.

Коронавирус: Ресурсите за здравеопазване са пряко свързани със смъртността

Коронавирус: Ресурсите за здравеопазване са пряко свързани със смъртността

СЗО: Всяка страна да открива случаи и да изолира пациенти, приоритет е защитата на здравните работници, възрастните и болните

Страните от Персийския залив вече обявиха редица мерки, включително отмяна на полети и затваряне на училища, за да ограничат разпространението на болестта от хора, които се връщат от поклонения в Иран.

Ислямското поклонение в Мека, което може да се предприеме по всяко време на годината, привлича всеки месец десетки хиляди набожни мюсюлмани от целия свят.

Няма яснота как този ход ще се отрази на ежегодното поклонение хадж, което трябва да започне в края на юли.

Китай очаква да поеме контрол над коронавируса до края на април

Китай очаква да поеме контрол над коронавируса до края на април

Представителят добави, че първият коронавирус е потвърден в Китай, но източникът на вируса може би не е от Китай

Около 2,5 млн. вярващи пътуваха до Саудитска Арабия от целия свят, за да участват в миналогодишния хадж - един от петте стълба на исляма.

Хаджът представлява ключов поклоннически ритуал за мюсюлманите и огромно логистично предизвикателство за саудитските власти, като огромни тълпи се струпват в сравнително малки свети места.

Попечителството на Саудитска Арабия над Мека и Медина - двете най-свети места в исляма - се разглежда като най-мощния източник на политическа легитимност на кралството.

424 души са заразени в Италия, коронавирусът удря европейските пазари

424 души са заразени в Италия, коронавирусът удря европейските пазари

Германия предупреди, че е в началото на епидемия

Но поредица от кръвопролитни злополуки през годините предизвикаха критики към управлението на поклонничеството от страна на сунитското кралство.

През септември 2015 г. при блъсканица загинаха около 2300 богомолци - включително стотици иранци - в най-тежката катастрофа, която някога се е случвала по време на поклонничеството.

Поклонението в Мека и Медина представлява решаващ източник на приходи за правителството.

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Мъж от Дания се е върнал наскоро от ски курорт в Северна Италия