Земетресение с магнитут 6,1 по скалата на Рихтер разлюля индонезийския остров Суматра, съобщава Агенция Ройтерс. Двама души са загинали. Трусовете са усетени чак в Сингапур и Малайзия.

Земетресението не е имало потенциала да предизвика цунами, но е принудило хората да напуснат жилищните сгради в западните части на остров Суматра. Трусовете са предизвикали евакуация на хора в Малайзия.

Властите в Индонезия са предупредили гражданите си да бъдат на щрек. Шефът на държавната агенция за смекчаване на бедствията, съобщи че поне двама души са загинали.

Уплашени от трусовете хората са напуснали домовете и работните си места.

Пожарната служба в столицата на Малайзия Куала Лумпур сподели, че е получила множество сигнали за усетените трусове, въпреки огромното разстояние от епицентъра на земетресението. Няма данни за разрушения и пострадали хора в Малайзия.

Идентична е и ситуацията в Сингапур.

Разлома около остров Суматра може да бъде много опасен. През 2009 година силно земетресение в региона нанесе сериозни щети и уби повече от 1000 души. През 2004 година земетресение с магнитут 9,1 и последвалото цунами удариха Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд, като отнеха живота на над 200000 души.

Мощно земетресение в Индонезия

Мощно земетресение в Индонезия

Жители на столицата Джакарта панически са побегнали от сградите