Земетресение с магнитуд 6,9 удари далекоизточното крайбрежие на Русия в понеделник, но руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че не е имало цунами и сигнали за жертви или разрушения, предава Ройтерс.

Земетресението е ударило около 44 км южно от град Петропавловск-Камчатски на тихоокеанското крайбрежие на Русия на дълбочина 100 км, според министерството на извънредните ситуации. То е регистрирано в 15:06 часа местно време (5:06 часа българско време).

Кадри, публикувани от медиите от полуостров Камчатка, на около 6800 км източно от Москва, показват някои пукнатини в сгради и счупени бутилки в супермаркети, след като са паднали от рафтовете в резултат на земетресението, но без големи непосредствени структурни щети.

"Оперативни групи от спасители и пожарникари извършват оглед на сградите", добавиха от министерството на извънредните ситуации. "По предварителна информация няма пострадали и разрушения.

Камчатският клон на Геофизичния институт на Руската академия на науките съобщи, че магнитудът на труса е бил 6,9.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) първоначално съобщи, че магнитудът на труса е бил 6,6.

Системата за предупреждение за цунами на САЩ каза, че няма предупреждение за цунами след земетресението.

Полуостров Камчатка е най-вулканичният район в Русия с около 300 вулкана, от които повече от 30 са постоянно действащи. Тъй като полуостровът е много рядко населен, земетресенията и честите вулканични изригвания не застрашават хората.

Два вулкана изригнаха в Камчатка

Два вулкана изригнаха в Камчатка

На полуострова има над 30 активни вулкана