Десетилетия на бракониерство и свиване на местообитанията опустошиха популациите на слонове в цяла Африка. Това обявиха природозащитници, предупреждавайки, че един подвид, откриван в тропическите гори, е на крачка от изчезването, информира "Франс прес".

В актуализация на своя "Червен списък" на застрашените видове, Международният съюз за опазване на природата уточни, че популацията на африкански горски слонове се е свила с повече от 86 процента за три десетилетия и сега се смята за "критично застрашена".

Стотици слонове измряха мистериозно в Ботсвана

Стотици слонове измряха мистериозно в Ботсвана

Изключва се да са избити от бракониери

Междувременно популацията на африканските слонове от саваната е намаляла с най-малко 60 процента през последните 50 години, уточнява Международният съюз за опазване на природата, като Червеният списък сега изброява този вид като "застрашен".

По-рано слоновете на континента бяха оценени като вид, смятан за уязвим, но не застрашен.

"Днешните нови оценки на Международния съюз за опазване на природата в Червения списък на двата вида африкански слонове подчертават постоянния натиск, с който се сблъскват тези емблематични животни", изтъкна ръководителят на съюза Бруно Оберле.

Само преди половин век около 1,5 млн. слонове са бродили из Африка, но при последната мащабна оценка на броя на популацията през 2016 г. бяха останали само около 415 000 слона.

На 50 години в Кения почина Тим, един от последните големи слонове с огромни бивни

На 50 години в Кения почина Тим, един от последните големи слонове с огромни бивни

Той живееше в природозащитна зона с площ от над 49 611 кв. км