Тим, величественият слон с огромни бивни от Амбосели почина на 50-годишна възраст по естествени причини. Кенийската служба за дивата природа заяви, че е починал в района Мада на Националния парк Амбосели.

"Ръководството на парка обезопаси тялото", коментира ръководителят комуникации на службата Пол Удото. Удото обясни, че тялото на големия слон е на път за Националния музей в Найроби.

Тим бе един от последните големи слонове с огромни бивни в Африка.

Той няколко пъти през години е ставал жертва на инциденти с бракониери, завършили благополучно за него. Търсенето на слонова кост докарва емблематични видове до изчезване.

Бивните на Тим бяха сред най-големите в цяла Африка.

Подобно на живи реликви от отминала епоха, последните от големите африкански слонове на Африка бродят в огромна, отдалечена пустош в Кения. Зоната за опазване Цаво е най-голямата популация на слонове в Кения с най-големия устойчив генофонд в света.

През 2014 г. там има 15 останали живи от тези големи слонове с огромни бивни. До края на 2015 г. те са 11, а до средата на 2016 г. - само 10.

Въпреки тази тенденция, Цаво остава най-доброто място на земята, където могат да се видят тези великолепни гиганти.

В Кения има приблизително общо 35 000 слона. Въздушното преброяване през сухия сезон на 2017 г., проведено между 12 и 21 февруари, показа, че населението на слонове в екосистемата Цаво-Мкомази е нараснало с 14,7% за тригодишен период.

Увеличението представлява годишен ръст от 4,9%. Преброени са общо 12 866 слона; 12 843 в екосистемата Цаво и 23 в Националния парк Мкомази по време на преброяването.

Съвместно екосистемата Цаво-Мкомази образува най-голямата природозащитна зона в Кения, която обхваща площ от над 49 611,4 кв. км.

Семействата слонове са матриархални, а мъжките се отделят от групата, когато достигнат полова зрялост. Тим обаче винаги е приветстван в компанията на женските и техните семейства.

Той бе "доброжелателен, бавно движещ се защитник на мира в Амбосели. Той бе добре познат и обичан в цялата страна", допълва кенийската служба за дивата природа.