Правителството на Словения обяви полицейски час и забрана за пътуване в рамките на страната, докато страната се бори да ограничи ръста на заразените с новия коронавирус (COVID-19).

От утре (20 октомври) около 2 млн. жители на Словения ще трябва да останат у дома си между 21:00 и 6:00 часа сутринта, съгласно разпоредбите на ново правителствено постановление.

Словения каза край на Covid-19 пандемията

Словения каза край на Covid-19 пандемията

Няма повече от 7 нови случая за ден

Спешните служби и тези, които трябва да пътуват за работа, ще бъдат освободени от мярката.

Правителството също така намали лимита за частни събирания от 10 души на шестима и забрани всички освен съществените пътувания между 12-те области на страната.

От днес само ученици в началните класове от първи до пети клас ходят на училище. По-големите ученици и студентите се обучават онлайн.

Новите ограничения бяха въведени, след като новозаразените са се увеличили повече от два пъти през последната седмица, а онези, които се нуждаят от болнично лечение, надвишават броя на леглата, отделени за пациенти с коронавирус.

Подобно на няколко други страни в региона, Словения успешно ограничи първата вълна на коронавируса през пролетта, но не успя да спре вълната от новозаразени през последните седмици.

До момента Словения е регистрирала над 13 500 заразени с новия коронавирус, докато 190 души са починали според официалните данни.

В събота здравните власти заявиха, че обемът на новозаразените означава, че вече няма да могат да извършват проследяване на контактите при всеки нов заразен, а вместо това ще помолят онези, които са дали положителни проби, да информират сами своите близки контактни.