Случаите на холера в Йемен стигнаха 1 милион, заяви Международният комитет на Червения кръст, тъй като войната остави повече от 80% от населението без храна, гориво, чиста вода и достъп до здравеопазване, съобщава "Ройтерс".

Йемен, една от най-бедните страни в арабския свят, е във война между движението хути, свързано с Иран и военната коалиция, подкрепяна от САЩ, оглавявана от Саудитска Арабия.

700 000 болни от холера в Йемен, СЗО със спешен план

700 000 болни от холера в Йемен, СЗО със спешен план

До 2030 година болестта трябва да бъде овладяна

ООН съобщава, че това е най-тежката хуманитарна криза в света. Световната здравна организация е регистрирала 2,219 смъртни случая от началото на епидемията от холера през април, като деца са близо една трета от инфектираните.

Холерата, разпространявана с храна или вода, замърсена с човешки фекалии, причинява остра диария и дехидратация и може да убива в рамките на часове, ако не се лекува, а здравната система на Йемен практически е напълно срината.

На 3 декември СЗО заяви, че още една вълна от холера може да удари в рамките на месеци след като коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, затвори въздушния, сухопътния и морския достъп, прекъсна горивото за болници, водни помпи, както и помощите за гладуващи деца.

Пристанищата бяха затворени в отговор на ракети, изстреляни от хутите в Йемен. 

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

ПРО-то на Саудитска Арабия прихванало ракетата южно от столицата