Дъжд затрудни японските спасители, издирващи днес 20 изчезнали, след като свлачища, предизвикани от проливни дъждове, удариха централния град Атами, убивайки две жени, съобщи местно длъжностно лице, цитирано от "Ройтерс".

Спасени са общо 19 души, като двама са ранени, а около 130 сгради са засегнати, след като наводнения, свлачища и каскадна кал срутиха и полупотопиха къщи вчера в морския град, който се намира на 90 км югозападно от Токио. Това е уточнил Юта Хара, говорител на кметството на Атами, по телефона за "Ройтерс".

"Просто исках да плача (когато видях какво се е случило)", отбелязва Наото Дате, 55-годишен актьор, който се е завърнал в родния си град около 3 часа сутринта в събота, за да провери щетите.

"Тази област е в долина между планините и през нея тече малка река. Над тази малка река има стръмен склон и свлачището се сурна надолу по склона и стана река", уточни Дате.

"Тъй като там живееха много възрастни хора, мисълта, че може да има хора, които не са успели да избягат от бедствието, наистина ме натъжава наистина", подчерта той.

Наводненията напомнят за природните бедствия - включително земетресения, вулкани и цунами - които измъчват Япония, където столицата Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри, започващи този месец.

Премиерът Йошихиде Суга помоли хората в засегнатите райони да останат нащрек и да вземат предпазни мерки, след като той и министри от кабинета се срещнаха днес, за да обсъдят бедствието и проливния дъжд в централната и източната част на Япония.

Около 700 души от полицията на префектура Шидзуока, пожарникари и японската армия продължиха усилията си за издирване и спасяване, но операциите им бяха прекъсвани два пъти заради риск от разронване на почвата и предупреждения за вторични щети от дъжд.

В засегнатия район, където прекъсващи превалявания от дъжд продължиха, около 387 души са били евакуирани към 11:00 ч. местно време днес.

Хейта Кавакацу, губернатор на префектура Шидзуока, каза на пресконференция, че строителството на жилищни райони в близост до засегнатия от бедствието район може да е намалило способността на планината да задържа вода и да е причинило бедствието, уточни агенция "Киодо".

"Префектурата ще проучи причинно-следствената връзка между двата фактора", посочи Кавакацу.

Свлачищата са се случили около 10:30 сутринта вчера в Атами, който е дом на курорти с горещи извори и е разположен на стръмен склон в залив. Смята се, че водата, калта и отломките са текли по река в продължение на около 2 км до морето, съобщиха местните медии.

Местната телевизия излъчи кадри на рухнали и полупотопени къщи. Кадри в социалните мрежи показват частично потопени коли и спасителни работници, които бродят през вода до кръста с малък спасителен сал.