Снаряди поразиха контейнеровоз, плаващ под сингапурски флаг, край Йемен, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на британската фирма за морска сигурност Ambrey.

Инцидентът е станал на 83 морски мили югоизточно от Аден.

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) посочи, че целият екипаж е в безопасност.

"Контейнеровозът е плавал на североизток покрай Аденския залив, когато търговски кораб в близост е забелязал "светлина и взрив", където се е намирал плавателният съд", посочи Ambrey.

Британската охранителна фирма добави, че корабът е извършил маневри за избягване незабавно и е изключил системата си за автоматична идентификация приблизително час по-късно.

Втори кораб е атакуван край Йемен

Втори кораб е атакуван край Йемен

Няма поета отговорност веднага, но вероятно са поредни атаки на хусите

Според Ambrey зад атаката стоят йеменските хуси.

От ноември насам йеменските бунтовници хуси предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Нова атака срещу търговски кораб в Червено море

Нова атака срещу търговски кораб в Червено море

Експлозия е избухнала в непосредствена близост до плавателния съд