Военноморската мисия на Европейския съюз (ЕС) Atalanta потвърди в сряда пиратското нападение срещу кораба, пътуващ под флаг на Бангладеш край бреговете на Сомалия.

"Операция Atalanta потвърждава инцидент с пиратско нападение срещу търговския кораб Abdullah, плаващ под флага на Бангладеш, се казва в изявление на мисията в X (бивш Twitter). Пиратите са взели за заложници 23-ма членове на екипажа."

Отбелязва се, че заложниците не са в опасност. В момента един кораб на мисия Atalanta следва пиратския кораб. Мисията е в контакт с властите в Бангладеш и Сомалия, както и с партньори по морска сигурност в района, включително индийския флот. Абдула се насочва към бреговете на Сомалия.

Още един кораб е отвлечен край Сомалия

Още един кораб е отвлечен край Сомалия

Засилват се опасенията от завръщането на пиратите

Припомняме, че на 12 март вестник The Business Standard съобщи за отвличането на товарен кораб, превозващ въглища от Мозамбик до Дубай. Според морските търговски операции на Обединеното кралствоинцидентът е станал край бреговете на Сомалия, на около 1111 км източно от Могадишу.

Българският кораб "Руен" беше отвлечен край Сомалия от неизвестни нападатели, които най-вероятно са сомалийски пирати. Това подхрани опасенията, че пиратите се връщат в Аденския залив и водите на Червено море, които вече са засегнати от скок на атаки срещу кораби от страна на йеменските хуси.

Сомалийските власти твърдяха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия през 2019 г.

Сомалийски пирати превзеха товарен кораб

Сомалийски пирати превзеха товарен кораб

Той е пътувал към Бахрейн