Аенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) е получила сигнал за инцидент с кораб на 600 морски мили източно от Могадишу, Сомалия, съобщава "Ройтерс".

"Властите водят разследване. Препоръчва се на корабите да преминават с повишено внимание и да докладват всяка подозрителна дейност на UKMTO", посочват от агенцията, без да се предоставят допълнителни подробности.

В отделно изявление британската фирма за морска сигурност Ambrey съобщи, че е имало качване на борда на кораб за насипни товари, плаващ под флага на Бангладеш, източно от Сомалия.

Сомалия засилва морските патрули, поради възможно възобновяване на пиратството

Сомалия засилва морските патрули, поради възможно възобновяване на пиратството

на фона на въоръженото превземане на танкера "Сентръл парк" миналата седмица

"Препоръчва се на търговските кораби да стоят далеч от тази позиция, тъй като това се оценява като продължаващ инцидент с извършители, които се опитват да поемат контрол над кораба", предупредиха от фирмата.

Припомняме, че българският кораб "Руен" беше отвлечен край Сомалия от неизвестни нападатели, които най-вероятно са сомалийски пирати. Това подхрани опасенията, че пиратите се връщат в Аденския залив и водите на Червено море, които вече са засегнати от скок на атаки срещу кораби от страна на йеменските хуси.

Сомалийските власти казаха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия през 2019 г.

Още един кораб е отвлечен край Сомалия

Още един кораб е отвлечен край Сомалия

Засилват се опасенията от завръщането на пиратите