Италианската брегова охрана е спасила близо 10 000 души за два дни, съобщават информационните агенции.

Припомняме, че 6500 души бяха спасени в понеделник, като бе отчетено, че това е най-големият брой спасени при спасителни операции в един ден.

Във вторник италианската брегова охрана е спасила още около 3000 мигранти в Сицилианския проток. Това е станало с помощта на Европейската агенция за охрана на външните граници – Фронтекс и хуманитарни организации.

Говорителят на Международната организация по миграция коментира, че близо 7000 души за ден са наистина много. Той отбеляза, че ако това не е рекорд, то е близо до него.

Повече от 100 000 мигранти са предприели опасното пътуване през Средиземно море през 2016 година. Много от тях бягат от конфликти и изключителна бедност в Африка и Близкия изток. Около 3000 от тях са загинали по време на пътуването тази година.

Въпреки това броят на мигрантите, пристигащи в Европейския съюз, е намалял в сравнение със същия период на миналата година. Около 12 000 души са достигнали до ЕС през август. Същия месец на миналата година те са били 23 500 души.

Междувременно стана ясно, че две преждевременно родени бебета от Еритрея, които били спасени в морето заедно с хиляди други мигранти, били приети в болница в Палермо. Бебетата са момчета.

Медицинският координатор за „Лекари без граници” Антониа Земп съобщи, че бебетата били на 5 дни, когато майка им се качила с тях на лодка в Либия, в отчаян опит да търсят по-добър живот в Европа.