Спасители във Филипините претърсват пострадалите региони за оцелели след бурята, която предизвика наводнения и свлачища и причини смъртта на близо 200 души. Много хора са безследно изчезнали, а хиляди са останали без дом, пренебрегвайки предупрежденията да се преместят на безопасни места, съобщава "Ройтерс".

Трагедията допълнително се увеличава и от смъртта на най-малко 37 души в пожар в търговски център в навечерието на Бъдни вечер (в страната преобладава християнското население), съобщават властите.

37 души загинаха при пожар във филипински мол

37 души загинаха при пожар във филипински мол

Президентът Родриго Дутерте утешава членове на семействата на жертвите на пожара в град Давао

Филипините са засегнати от около 20 тайфуна годишно и редовно се издават предупреждения, но унищоженията, причинени от тропическата буря Тембин на южния остров Минданао са изненада.

"Това се случи много бързо, наводнените реки бързо се напълниха и заляха къщата ни", коментира 65-годишният фермер Фелипе Йбарсабал, заявявайки, че той и семейството му трябва да се оттеглят на по-високо място.

"Не бяхме в състояние да спасим нищо от къщата. Нямаше помощ от никого, защото беше толкова бързо. Всичко беше два-три метра под вода за по-малко от час", допълва той.

Полицията коментира, че очаква нарастване на смъртните случаи до 200 или повече, след като достигнат до отдалечени ферми и крайбрежните райони и възстановят комуникационните и енергийни връзки. Представители на властите съобщават, че 159 души са обявени за изчезнали и около 70 000 души са принудени да напуснат домовете си.

Над 130 души са загинали от тропическата буря Тембин във Филипините

Над 130 души са загинали от тропическата буря Тембин във Филипините

Проблеми с електрозахранването и загубата на комуникационни линии възпрепятстваха спасителните усилия

Войници и полицаи се присъединяват към аварийните екипи и доброволците, в издирването на оцелели и жертви, да изчистят разрушенията и да възстановят електричеството и комуникациите.

Много селяни са пренебрегнали предупрежденията да напуснат крайбрежните зони и да се отдалечат от речните корита и са отнесени от изненадващите наводнения и свлачища.