Над 130 е общият брой на загиналите в резултат на бедствия в страните от Южна Азия, предизвикани от мусонните дъждове, съобщава "Франс прес".

При наводнения и свлачища са загинали на най-малко 67 души в Непал, а 30 се смятат за изчезнали.

В Бангладеш най-малко 29 души са загинали от 9 юли. 18 от тях са били ударени от мълния, а 7 души са се удавили при преобръщането на лодката им в Бенгалския залив.

Десет души са починали в огромните бежански лагери на мюсюлманските бежанци от етно-религиозното малцинство рохингя в Югоизточен Бангладеш, където стихията е разрушила хиляди бараки.

В контролираната от Пакистан част от Кашмир 18 души са загинали в резултат на наводнения, предизвикани от поройни дъждове, а повече от 50 къщи са понесли щети.

В Индия няколкоетажна сграда е рухнала след дни на валежи в популярния сред туристите северен планински регион Хималая Прадеш. 14 души, сред които 13 войници, са били затрупани. Спасители и строителни машини търсят оцелели в развалините. Войник, изваден жив от руините, разказа, че е бил на празненство в ресторанта в сградата, когато тя внезапно се разтърсила и рухнала.

Всяка година мусонните дъждове в периода юни-септември предизвикват смърт и разрушения в цяла Южна Азия, а пороите подкопават лошо изградени и лошо поддържани сгради.