Намаляват шансовете да бъдат открити още оцелели под руините в тежко пострадалия от земетресение новозеландски град Крайстчъч, предаде АП. Потвърдена е смъртта на 98 души, а все още 226 души се водят безследно изчезнали. Сред загиналите има и две бебета на 5 и 9 месеца.

По данни на полицията до 120 тела може да лежат под развалините на сградата на телевизия „Кентърбъри", в която са се помещавали училище за чужденци и множество офиси. Сред изчезналите има десетки младежи от Япония, Тайланд, Китай и други азиатски страни.

До този момент усилията на спасителите бяха концентрирани основно върху няколкото офис сгради, които се срутиха в центъра на града, но там вече започва изваждането на загиналите, а екипите с обучени кучета са тръгнали по кварталите на Крайстчърч. Пострадалите от труса сгради в региона са хиляди, а оцелелите си задават едни на други въпроса: „Как е твоята къща?".

Стотици чуждестранни специалисти от САШ, Япония, Великобритания, Сингапур и Тайван пристигнаха в Нова Зеландия, за да помогнат на местните служби в борбата с последиците от бедствието. По думите на министъра на гражданската отбрана Джон Картърс вече могат да се извършват невъзможни до този момент спасителни операции.

Премиерът Джон Кей нарече трусът „национално бедствие", а според предварителни анализи щетите от него са в размер на около 12 млрд. долара.

Вода няма в половината Крайстчърч, а в другата половина не е годна за пиене. Осигурени са водоноски. Електричество има в около 75% от града, но за възстановяването на електроподаването в останалите райони може да бъдат необходими седмици. Наложен е полицейски час, за да се попречи на евентуални мародери.

Трусът от вторник е втори за града в рамките на пет месеца. По-силно земетресение с магнитут от 7,1 по скалата на Рихтер удари на 4 септември, но тогава не загинаха хора. Според експерти последният трус може да е бил по-слаб (6,3 по Рихтер), но е бил с по-близък до града епицентър и повече хора са били по улиците в момента, в който бедствието ударило Крайстчърч.