Страните по света трябва да се подготвят за бъдещи "шокове" за техните селскостопански и хранителни системи от суши, наводнения или болести след последиците от пандемията от коронавируса. Това обяви Организацията по прехраната и земеделието (ФАО) към ООН, информира "Франс прес". 

"COVID-19 пандемията остави уязвимостите на националните земеделски системи широко изложени", се изтъква в ежегоден доклад на ФАО.

"Очевидна причина за адресиране на тези слабости е, разбира се, нежеланото увеличаване на продоволствената несигурност и недохранването", подчертава ФАО в документа за състоянието на агро-хранителния бизнес.

Ердоган очаква скоро да воюваме за вода и храна, както в миналото - за петрол

Ердоган очаква скоро да воюваме за вода и храна, както в миналото - за петрол

Опазването на водните ресурси се превърнало в наш дълг, а не в избор

Агро-хранителните системи включват производство, вериги за доставка на храни, транспортни мрежи и потребление.

Три млрд. души по света вече не могат да си позволят здравословна диета, за да се предпазят от недохранване.

"Още 1 млрд. души са изложени на риск, тъй като те не биха могли да си позволят здравословна диета, ако шок намали доходите им с една трета", се посочва в доклада.

В доклад от юли ФАО уточни, че между 720 млн. и 811 млн. души са се сблъсквали с глад през 2020 г. - с около 161 млн. повече, отколкото през 2019 г., до голяма степен заради пандемията.

ООН: 40% от човечеството не може да си позволи здравословна храна

ООН: 40% от човечеството не може да си позволи здравословна храна

140 млн. души изпитват недостиг на храна

"Стратегиите за управление на риска от шокове като засушавания, наводнения и вредители, включително оценки на множество рискове, навременни прогнози, системи за ранно предупреждение и планове за ранно действие, са от ключово значение за подпомагане на всички агрохранителни системи... предотвратяване и предвиждане на големи смущения", изтъква още ФАО.

ФАО е установила показатели за "устойчивост", за да помогне на страните да идентифицират уязвимостите в своите хранителни системи.

Индикаторите измерват стабилността на първичното производство в дадена страна, степента на наличност на храна и степента на достъп на хората до адекватна храна.

Страните могат да "търсят своите слабости" и да ги поправят чрез тези инструменти, каза пред АФП икономистът на ФАО Андреа Катанео, координатор на доклада.

Човечеството изхвърля чудовищно голямо количество годна храна

Човечеството изхвърля чудовищно голямо количество годна храна

Докато 700 млн. души си лягат гладни всяка вечер