Свлачища и проливни дъждове в Южна Бразилия убиха най-малко двама души и оставиха десетки хора в неизвестност в щата Парана и отрязаха достъпа до голямо пристанище за пратки със зърно и захар, съобщи "Ройтерс".

Все още не е ясен размерът на щетите. 

Болсонару: Петрополис е като бойно поле след наводненията

Болсонару: Петрополис е като бойно поле след наводненията

Над 120 души са загинали, издирват се стотици други

Пътят BR-277 до пристанищата Паранагуа и Антонина е затворен за движение на превозни средства към брега от вторник. Правителството на щата Парана заяви, че очаква частично да отвори пътя.

Най-малко 30 души са били хванати с капан от свлачището на магистрала BR-376 в град Гуаратуба. 

Около 80% от стоките, изнасяни от Паранагуа, второто по големина пристанище на Бразилия за зърнени храни и захар, пристигат с камиони, каза пристанищната администрация. Операторите и терминалите в Паранагуа вече придвижват складирани стоки, които се очаква да стигнат до уикенда.

"Ако ситуацията не се нормализира до уикенда, много вероятно е от неделя и понеделник вече да имаме затруднения при приемането на товари за качване на кораби, особено в коридора за износ", каза пристанищната администрация на Паранагуа.

Десетки загинали при свлачища и наводнения в Бразилия

Десетки загинали при свлачища и наводнения в Бразилия

От два месеца Рио де Жанейро се бори с лошото време

Железопътният оператор Rumo RAIL3.SA каза, че обслужването на товарни влакове до Паранагуа е възобновено с ограничения. Румо каза, че стоките се доставят на пристанището и че наблюдава състоянието на релсите.

Основните продукти, пристигащи с влак, са захар, соя и царевица, според пристанищните власти.

Досега не е имало въздействие върху износа, каза асоциацията на износителите на зърно Anec, но може да има забавяне на превозите на товари и плащанията.

Припомняме, че с тези бедствия Бразилия се сблъска и през пролетта.