Няколко тропически заболявания са почти изкоренени и лечението е значително разширено за десетилетието, откакто Световната здравна организация (СЗО) стартира план за борба с отдавна пренебрегвани болести. Това съобщи в Женева агенцията на ООН, цитирана от ДПА.

СЗО, която работи с фармацевтични компании и неправителствени организации, се бори с болести като трахома - бактериално заболяване, което е основната причина за слепота от инфекции в света.

"През изминалите 10 години милиони хора бяха спасени от увреждания и бедност, благодарение на едни от най-ефективните партньорства в съвременното обществено здравеопазване", се казва в изявление на генералния директор на организацията Маргарет Чен.

Трахомата вече не е обществен здравен проблем в Мексико, Мароко и Оман.

Заболяването гвинейски червей, което се предава чрез питейна вода, е почти унищожено в световен мащаб, отчитат от СЗО.

Случаите на "Сънна болест" са намалели от 37 000 през 1999 г. до по-малко от 3000 през 2015 година. Същевременно сега хората много рядко се заразяват от бяс в Америка.

Лекарствата срещу пренебрегваните тропически заболявания са прилагани в голяма степен през последните години.

Например, над половин милиард души са получили превантивно лечение срещу слонска болест, заболяване от червей, което може да предизвика големи отоци на краката и половите органи.

Въпреки това, агенцията предупреждава, че по-нататъшният успех ще зависи от това дали хората ще имат достъп до чиста вода и канализация. Изчислено е, че 2.4 млрд. души в момента нямат тоалетни, в резултат на което заболяванията се разпространяват.