Глобалните усилия за овладяване на заразата от новия коронавирус "може да се провалят без отделяне на необходимото внимание върху мерките за контрол на инфекцията в затворите, защото обитателите в тези места са "особено уязвими". Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Дейли Телеграф".

В тази връзка европейският офис на СЗО публикува нови съвети как страните да се справят с коронавируса в затворите и центровете за задържане.

Вече над 15 000 починали от новия коронавирус по света, заразените - над 350 000

Вече над 15 000 починали от новия коронавирус по света, заразените - над 350 000

По данни на Университета "Джонс Хопкинс"

В препоръките на организацията се казва, че държавните органи трябва да създадат актуална система, която да обединява секторите на здравеопазването и правосъдието, като тя трябва да държи добре информиран персонала на затворите и да гарантира, че всички човешки права в местата за изтърпяване на наказания се спазват.

СЗО също така предлага преглед за предотвратяването и справянето с евентуална епидемия чрез физическо дистанциране, използване на лични предпазни средства и изолация на потенциални пациенти, заразени с коронавирус.

Над 2000 са жертвите на коронавируса в Испания след 462 за 24 часа

Над 2000 са жертвите на коронавируса в Испания след 462 за 24 часа

Повече от 33 000 са заразените, но вероятно броят им в цялата страна е много по-висок

"Хората, лишени от свобода, и онези, които живеят или работят в затворена среда в непосредствена близост", вероятно са по-уязвими на болестта COVID-19, отколкото останалото население, посочват от организацията.

"Нещо повече, съоръженията за изтърпяване на наказания могат да ускорят и увеличат предаването на COVID-19 извън стените им", изтъкват още от Световната здравна организация, като допълват: "Според наскоро публикуваните насоки на СЗО, глобалните усилия за справяне с разпространението на болестта може да се провалят без подходящо внимание върху мерките за контрол на инфекцията в затворите."

В Германия виждат първи признаци за спад на новозаразените с коронавирус

В Германия виждат първи признаци за спад на новозаразените с коронавирус

Заради действащите строги мерки за социално дистанциране