Светът е изправен пред хроничен недостиг на облекло, маски, ръкавици и друга защитна екипировка в борбата срещу разпространяващата се коронавирусна епидемия, заяви в петък ръководителят на Световната здравна организация - СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

Агенцията на ООН изпраща комплекти за тестове, маски, ръкавици, респиратори и облекла във всеки регион, заяви Тедрос пред Изпълнителния съвет на СЗО в Женева.

"Въпреки това светът е изправен пред хроничен недостиг на средства за защита на персонала, както може би си представяте. Днес следобед ще говоря с мрежата на пандемичната верига за доставки, за да идентифицирам затрудненията и да намеря решения и да стимулирам (за) справедливост при разпределението на оборудването", допълва той той.

"През последните два дни имаше по-малко съобщения за инфекции в Китай, което е добра новина, но внимаваме да не четем твърде много за това. Цифрите могат да се увеличат отново".

По време на техническия брифинг за страните-членки е обсъдено именуването на вируса, който се появи на пазара за морски дарове в централния китайски град Ухан в края на декември. СЗО вече има временно наименование на остро респираторно заболяване на 2019-nCOV.

"Смятахме, че е много важно да предоставим временно име, така че да не е свързано местоположение с името. Сигурна съм, че сте виждали много медийни съобщения, които все още го наричат, използвайки името Ухан или използвайки Китай", заяви епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове пред съвета. "Искахме да гарантираме, че няма стигма, свързана с този вирус, и затова изнесохме това временно име".

Д-р Майк Райън, топ експертът на СЗО по спешни ситуации, коментира: "Мисля, че по-голямото значение тук е да се гарантира, че някои от действията, някои от реакциите в международен план е отговорност на всички нас да гарантираме, че няма стигма, свързана с това заболяване".

"Излишното, безполезно генерализиране на индивиди въз основа на етническа принадлежност е крайно и напълно неприемливо и то трябва да спре. Правителствата имат отговорност да комуникират със своето население по този въпрос", допълва Райън пред съвета.

Смъртта на лекаря от Ухан, информирал за коронавируса, предизвика гняв в Китай

Смъртта на лекаря от Ухан, информирал за коронавируса, предизвика гняв в Китай

Ли Венлян почина след заразяване с вируса