Изтребител "Мираж" на тайванските военновъздушни сили се разби край северозападното крайбрежие на острова, съобщава "Ройтерс".

Пилотът е успял успешно да катапултира и е бил спасен и откаран в болница.

Министерството на отбраната на Тайван посочи, че построеният от Франция изтребител е провеждал нощни учения, когато е претърпял предполагаема загуба на мощност.

Пилотът е бил открит в съзнание няколко часа по-късно и е бил откаран от кораб на бреговата охрана до пристанище и след това в болница.

Самолетът се е разбил в морето край Синчу на северозападното крайбрежие на Тайван, където се намира голяма военновъздушна база.

Тренировка с боен самолет в Тайван завърши с фатален инцидент

Тренировка с боен самолет в Тайван завърши с фатален инцидент

Това е вторият подобен инцидент за годината

През последните години тайванските военновъздушни сили претърпяха поредица от катастрофи. През 2022 г. те дори спряха флота си от самолети "Мираж", след като един се разби в морето край източното крайбрежие.

Тайван получи първия си от общо 60 изтребителя "Мираж 2000" през 1997 г., въпреки че оттогава те са били модернизирани няколко пъти. Оттогава най-малко седем от тях са били загубени при катастрофи.

Въпреки че военновъздушните сили на Тайван са добре обучени, през последните пет години те многократно се опитваха да отблъснат китайски военни самолети, летящи близо до острова.

Създаденият в САЩ изтребител F-16 е опората на военновъздушните сили на Тайван.

Тайван иска помощ от САЩ за разработване на изтребител от ново поколение

Тайван иска помощ от САЩ за разработване на изтребител от ново поколение

На фона на засилващия се натиск от Китай