Току-що отишлата си зима в Европа е била несравнимо най-топлата в историята (откакто се правят надеждни измервания), обявиха учените, като климатичната криза вероятно е действала като катализатор на топлината, пише "Гардиън".

Януари 2020 г. - най-топлият в историята на Земята

Януари 2020 г. - най-топлият в историята на Земята

Климатичната криза се засилва

Данните на Службата на ЕС за климатични промени "Коперник" датират от 1855 г. насам. Тя уточнява, че средната температура за декември, януари и февруари е била 1,4 градуса по Целзий над предишния зимен рекорд, който беше поставен през зимата на 2015-2016 г. Новите климатични рекорди за Европа обикновено са подобрявани само с по-малко от градус. Тази зима в Европа е била с 3,4 градуса по-топла от средното в периода между 1981-2010 г.

Несезонната топлина доведе до провал на реколтата от ледено вино в Германия, а сняг трябваше да се внася за спортни събития в Швеция и Русия. Във финландската столица Хелзинки средната температура за януари и февруари е с над 6 градуса по-висока от средната за периода 1981-2010 г. Във Великобритания сериозните наводнения вероятно са се влошили от по-високите температури, както през 2015 г.

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

С 3,1 градуса над средната температура, регистрирана между 1981 и 2010 г

"Докато тази зима беше наистина екстремно събитие сама по себе си, вероятно тези видове събития са станали по-екстремни заради тенденцията на глобалното затопляне", изтъква Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник".

Но той добави: "Да сме свидетели на такава топла зима е смущаващо, но не представлява климатична тенденция като такава. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година."

Независимо от това, учените очакват глобалното затопляне да увеличи броя на температурните крайности и това продължава по целия свят. Австралия, която претърпя катастрофални горски пожари, току-що регистрира второто си най-горещо лято в историята, само малко по-хладно от рекорда, поставен през миналата година.

Изминалото десетилетие е най-горещото в историята

Изминалото десетилетие е най-горещото в историята

Световната метеорологична организация предупреди за "много екстремно време" през 2020-а и нататък