Изминалият януари е бил най-топлият на повърхността на сушата и океаните, откакто се водят надеждни измервания, като средните температури надвишават всички предишни данни, събирани от 141 години насам от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), съобщава "Гардиън".

Рекордните температури през януари следват изключително топлата 2019 г., която е класирана като втората най-гореща година за повърхността на планетата от началото на надеждните измервания. Изминалите пет години и изминалото десетилетие са най-горещите за последните 150 години, в които се правят надеждни измервания, което е индикация за забързващия се темп на климатичната криза.

За първи път в историята над 20 градуса по Целзий на Южния полюс

За първи път в историята над 20 градуса по Целзий на Южния полюс

На 9 февруари бразилски учени на Сиймор са отчели температура от 20,75 градуса по Целзий

Според NOAA средната световна температурата на повърхността на сушата и океаните през миналия месец е била с 1,14 градуса по Целзий над средната за XX век. Това измерване незначително надмина предишния рекорд за януари, поставен през 2016 г.

Вълна от необичайна топлина имаше в голяма част от Русия, Скандинавия и Източна Канада, където температурите бяха с невероятните 5 градуса по Целзий над средните или по-високи. Шведският град Йоребро достигна 10,3 градуса, най-топлото време от 1858 г., докато Бостън преживя най-топлия си януарски ден, като температурата достигна 23 градуса.

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

С 3,1 градуса над средната температура, регистрирана между 1981 и 2010 г

Междувременно в Антарктида бяха отчетени няколко температурни скока през настоящия месец февруари. Южният полярен континент достигна 20 градуса за първи път в историята си на 9 февруари, след още един рекорд от 18,3 градуса само три дни преди това. Учените нарекоха измерените температури "невероятни и ненормални".

NOAA заяви, че четирите най-топли месеца януари в историята са били тези от 2016 г. насам, докато 10-те най-топли месеца януари са се случили от 2002 г. насам.

Правителствата по света се разбраха през 2015 г. да ограничат глобалното повишаване на средната температура до 2100 г. до доста под 2 градуса по Целзий в сравнение с равнищата отпреди индустриалната епоха, за да се предотвратят катастрофални наводнения, продоволствена несигурност, горещи вълни и масово разселване на хора.

Въпреки това затоплящите планетата парникови газове от човешката дейност не показват никакъв признак на спад, камо ли големите съкращения, необходими за постигане на целта от 2 градуса и справяне с климатичната криза. Според учените светът трябва да намали наполовина своите вредни емисии до 2030 г., за да има какъвто и да е шанс да избегне катастрофален срив на климата.