В завода на "Сумихимпром" има изтичане на амоняк. Това съобщи в канала си в Telegram ръководителят на областната администрация на Сумската област Дмитрий Живицки.

По негови последни данни засегнатата от инцидента зона е около 2,5 км., а вследствие на вятъра и неговата посока е застрашено село Новоселица. Замърсяването все още не представлява заплаха за град Суми. Живицки публикува и съвета как да се действа при изпускане на амоняк.

Причините за изтичането на амоняк не се съобщават.

На мястото на инцидента работят аварийни екипи от централата и Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Няколко часа по-късно Живицки поясни, че течът на амоняк е овладян.

По думите му няма жертви или ранени, а също така няма и заплаха за населението. По данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна (ДССУ) един служител на компанията е пострадал.

Повредата в тръбопровода е затворена, а служителите от аварийните служби продължават да работят по утаяването на амонячния облак.

Според Дмитрий Живицки причината за повредата е обстрел от руска страна.

"Сумихимпром" е основен производител на комплексни минерални торове, титанов диоксид и други неорганични химически продукти.