Хиляди хора в Северозападен Китай са дали положителна проба за бактериално заболяване, след като през миналата година е имало теч от държавна биофармацевтична фабрика, произвеждаща животински ваксини, съобщава "Франс прес".

Здравните власти в град Ланджоу съобщиха, че 3 245 души са се разболели от бруцелоза, заболяване, често причинявано от близък контакт със заразени животни или животински продукти, което може да доведе до треска, болки в ставите и главоболие.

Още 1 401 души са тествани като ранни позитивни за болестта, а здравните власти твърдят, че до момента нямало данни за предаване от човек на човек.

Китайските власти установиха, че биофармацевтичното предприятие е използвало дезинфектант с изтекъл срок на годност при производството на ваксини за бруцелоза за животни между юли и август миналата година, което означава, че бактериите не са били унищожени в отработените газове на фабриката.

Замърсеният газ от китайската биофармацевтична фабрика в Ланджоу образува аерозоли, съдържащи бактериите, а след това чрез вятъра това е пренесено в Института за ветеринарни изследвания в Ланджоу, заразявайки близо 200 души там до декември миналата година.

Впоследствие над 20 студенти и преподаватели от университета в Ланджоу, някои от които са били в института, също са дали положителни проби, уточнява официалната китайска агенция "Синхуа".

Здравната комисия на Ланджоу заяви, че овцете, говедата и свинете били най-често замесени в разпространението на бактериите.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ предаването на бруцелоза от човек на човек е "изключително рядко", но някои симптоми могат да се появят повторно или никога да не изчезнат.

Те включват повтарящи се трески, хронична умора, подуване на сърцето или артрит.

На фабриката, която се извини по-рано тази година, ѝ е бил отнет лицензът за производство на ваксина срещу бруцелоза, съобщиха властите в Ланджоу.

Обезщетението за пациентите ще започне на части от октомври според местните власти.