Повече от хиляда японски спасители днес претърсваха щателно срутени къщи и зарити пътища два дни, след като свлачища разрушиха крайморски град, борейки се с времето и лошото време, за да издирват около 80 души, които се смятат за изчезнали, информира "Ройтерс".

Най-малко трима души са загинали в Атами след проливни дъждове през уикенда - повече от обичайното за юли за 24 часа в някои райони, задействали поредица от свлачища, изпращащи потоци от кал и скали, помитащи всичко по улиците.

Свлачищата напомнят за природните бедствия - включително земетресения, вулканични изригвания и цунами, които често се случват в Япония, където столицата Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри, започващи този месец.

"Майка ми все още е в неизвестност", каза мъж пред обществената телевизия NHK и допълни: "Никога не съм си представял, че нещо подобно може да се случи тук."

75-годишен евакуиран мъж уточни, че къщата срещу него е била пометена и двойката, която е живяла там, е в неизвестност.

"Това е ад", подчерта той.

Смъртоносни свлачища в Япония, двама загинали и 20 изчезнали

Смъртоносни свлачища в Япония, двама загинали и 20 изчезнали

Около 400 души са били евакуирани

Днес броят на спасителите на мястото нарасна до 1 500, уточниха официални лица, и може да се увеличи.

"Искаме да спасим колкото се може повече жертви ... заровени в развалините възможно най-скоро", отбеляза министър-председателят Йошихиде Суга пред журналисти, като добави, че полицията, пожарникарите и военните правят всичко възможно, за да подпомогнат издирването.

В Атами, град с почти 36 000 души, разположен на 90 км югозападно от Токио, има 113 души, за които се смята, че са изчезнали, заяви говорителят Хироки Онума пред Ройтерс, потвърждавайки третата жертва, която е жена, съобщиха японски медии.

Към обяд тамошно време обаче броят на изчезналите е спаднал до около 80 души, уточни "Киодо".

"Ние сме в контакт с различни групи и продължаваме нататък с издирванията", посочи Онума.

През уикенда се съобщаваше, че около 20 души са в неизвестност, но броят им рязко се е увеличил днес, когато длъжностни лица са започнали да работят от жилищни регистри, а не от телефонни обаждания от хора, които не могат да се свържат със семейството и приятелите си.

Около 130 сгради бяха засегнати в събота сутринта, когато свлачища пометоха Атами, курорт с горещи извори, разположен на стръмен склон, който води до залив.

Смята се, че водата, калта и отломките са течали по река в продължение на около 2 км до морето.

Главният секретар на правителството Кацунобу Като призова жителите да останат нащрек, отбелязвайки, че подгизналата земя е отслабена и дори слаб дъжд може да се окаже опасен.

Въпреки че Онума каза, че към момента дъждът е спрял в Атами, прогнозират се още дъждове, което увеличава възможността за още свлачища.

"Ситуацията е непредсказуема", предупреди той.