Тропическата буря Алберто започна с обилни дъждове над части от Североизточно Мексико в близост до границата със САЩ в късните часове на сряда, докато голямата тропическа система се приближаваше към брега на Мексиканския залив, причинявайки смъртта на поне трима души, предава Ройтерс.

Според Националния център за урагани на САЩ (NHC), бурята се намира на около 217 километра източно от мексиканското пристанище Тампико, с максимални устойчиви ветрове от 80 километра в час, като военните и службите за спешна помощ се подготвят за пълномащабното й въздействие.

Алберто е първата значима буря за сезона на ураганите в Атлантика през 2024 година, въпреки че устойчивите й ветрове остават под силата на ураган. Губернаторът на щата Нуево Леон, Самуел Гарсия, съобщи на местни медии, че смъртта на най-малко трима души, всичките малолетни, се дължи на бурята Алберто. Той не предостави подробности.

Една от жертвите е идентифицирана като 15-годишно момче, което беше завлечено от течението на река и се удави извън град Монтерей, третият по големина град в Мексико, според доклад на градските служби за спешна помощ.

NHC отбеляза, че е възможно "леко засилване" на бурята през нощта в сряда.

Очаква се центърът на Алберто да достигне брега на щата Тамаулипас в Мексико, малко на юг от американския щат Тексас, в ранните часове на четвъртък сутринта. Въпреки че вероятно ще отслабне бързо, се очаква да донесе обилни валежи, крайбрежни наводнения и силни ветрове.

NHC предупреди за значителни внезапни наводнения по пътя на бурята, включително в градските райони, заедно с преливане на реки и възможни свлачища. Националната водна комисия на Мексико Конaгуа също издаде предупреждение за преливащи реки, свлачища и наводнения.

Губернаторът Гарсия призова жителите на щата да избягват излизане от домовете си по време на обилни валежи и съобщи, че са взети мерки за бързо реагиране на възможни проблеми с местните водоснабдителни и канализационни системи.

По крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ, включително части от Тексас и Луизиана, видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха наводнения в крайбрежни градове и вълни, разбиващи се в морски стени. NHC също така посочи възможността за допълнителни крайбрежни наводнения и образуване на торнада в Тексас, свързани с бурята Алберто.

Мексико прие противоречив закон за амнистията

Мексико прие противоречив закон за амнистията

Той позволява на президента директно да дава амнистия, без да преминава през установени процедури