Мексико прие два противоречиви закона, които увеличават възможността на президента да дава амнистия и ограничават тази на съдиите да спират обществени проекти, съобщава "Ройтерс".

Законовите поправки, одобрени от Конгреса по-рано тази година и влизащи в сила от днес, позволяват на президента директно да дава амнистия, без да преминава през установени процедури, стига лицето, което я получава, да има текущо наказателно дело или да е било преследвано или осъдено.

Лицето трябва да предоставя и информация за дела от значение за държавата, пише в постановлението.

Президентът в оставка Андрес Мануел Лопес Обрадор твърди, че законът за амнистията може да помогне за изясняване на разследвания, като изчезването на 43 студенти през 2014 г. - което правозащитни организации твърдят, че е възпрепятствано от непълна информация, фалшиви свидетелства и съучастие от страна на въоръжените сили.

Критиците твърдят, че законът ще лиши жертвите от правото на обезщетение.

Другата поправка пък ограничава способността на съдиите временно да спират закони и федерални дейности в рамките на правен процес, предназначен да предотврати злоупотреба с власт.

Съдиите са използвали тази мярка, за да спрат например проекта за Влак на маите в Южно Мексико и реформата за засилване на държавния контрол върху енергийния сектор.

Поддръжниците смятат, че поправката може да предотврати използването на законовата мярка за политически цели, а противниците твърдят, че тя отнема ключова власт от съдебната власт.

Реформите, които бяха одобрени през април, влизат в сила, а протежето на Лопес Обрадор - новоизбраният президент Клаудия Шейнбаум, се готви да започне публични дискусии относно предложена съдебна реформа, подкрепена от настоящия президент, която ще включва народни избори за висши съдии и други магистрати.